Kategoriat
Esihenkilötyö

Miten minä esihenkilönä voin opetella kuuntelemista?

Aito ja läsnä oleva kuunteleminen on tärkeä taito. Itsekin olen epäonnistunut tilanteissa, joissa en ole pystynyt olemaan täysin läsnä tiimilleni. Parhaimmillaan onnistunut kuunteleminen edistää tiimin toimivuutta ja yhteistyötä, mutta myös vahvistaa luottamusta, sitoutumista ja motivaatiota. Äkkiseltään voisi kuvitella, että kuuntelemisen taito on helppo juttu, vaatii se kuitenkin todellista keskittymistä, empatiaa ja kykyä olla läsnä hetkessä.

Miksi kuunteleminen on tärkeää?

1. Luottamuksen rakentaminen

Kun olet aidosti läsnä kuuntelutilanteessa, syntyy kuulluksi tulemisen kokemus, joka taas puolestaan luo arvostusta. Lopputulemana syntyy esihenkilön ja henkilöstön kesken luottamusta sekä luo avoimen ja rehellisen ilmapiirin. Jos luottamusta ei ole, työyhteisö voi kärsiä tilanteesta.

2. Parempi päätöksenteko

Kun aidosti kuuntelet, saat esihenkilönä todellisen käsityksen tiimin tarpeista, haasteista ja toiveista. Tämän kautta pystyt tekemään parempia päätöksiä, jotka on myös helpompi perustella, koska ne perustuvat kattavammin eri näkökulmia huomioiden.

3. Empatia ja tunneäly

Tunteet kuuluvat työelämään. Ja erilaiset haastavat elämäntilanteet. Aito kuunteleminen vaatii empatiaa eli kykyä asettua toisen asemaan ja ymmärtää heidän tunteitaan ja ajatuksiaan. Yhdessä empatia ja tunneäly mahdollistavat syvemmän yhteyden luomisen.

4. Motivaatio ja sitoutuminen

Kuulluksi tuleva henkilöstö on usein motivoituneempaa ja sitoutuneempaa työhönsä.

Miten kehittää kuuntelemisen taitoa?

1. Aktiivinen kuuntelu

Aktiivisessa kuuntelussa kuuntelija on täysin keskittynyt siihen, mitä toinen henkilö sanoo, eikä vain odota omaa vuoroaan puhua. Tuo näkyväksi aktiivinen kuuntelusi kysymällä tarkentavia kysymyksiä. Huomioi kuuntelutilanteessa myös ei-verbaalinen viestintä (ilmeet ja eleet), koska olemuksen tulee täsmätä kuuntelemisen moodiin.

2. Anna aikaa ja tilaa

Tee tilaa henkilöstön vapaalle ilmaisulle. On nimittäin tärkeää luoda tilanteita, jossa työntekijä voi puhua rauhassa ja ilman keskeytyksiä. Hiljaisuuskin voi olla tärkeää. Se on ajattelutyötä ja sekin tarvitsee tilaa.

3. Vältä moniajoa

Älä multitaskaa samaan aikaan muita juttuja, kuten sähköposteja. Puhuja huomaa sen kyllä. Ole siis aidosti läsnä, jotta puhujalle syntyy kokemus kunnioituksesta ja kohtaaminen on aito.

4. Kysy ja tarkenna Puhuja huomaa oletko kiinnostunut vai et. Tarkentavien kysymysten tekeminen on hyvä keino siihen. Sen avulla vältyt myös väärinkäsityksiltä.

Kuuntelemisen haasteet

Yksi iso kuuntelemisen haaste voi olla ajanpuute. Jatkuva kiire voi heikentää keskittymiskykyä ja ei aina mahdollista tarvittavan ajan antamiselle henkilöstölle. Toinen haaste on valmiit olettamukset. Esihenkilö saattaa arvioida, että jokin aihe tarvitsee enemmän tilaa kuin toinen tai voi myös olettaa tietävänsä mitä puhuja sanoo tai tarkoittaa puheellaan. Aiemmat keskustelukokemukset voivat myös vääristää tilanteiden tulkintaa. Tämän vuoksi onkin todella tärkeää pysähtyä ja olla läsnä.

Yhteenveto

Kuuntelemisen taito ei ole mikään pieni juttu, se on yksi esihenkilötyön kulmakivistä. Kyky kuunnella on taito, jota voidaan kehittää – ja sen merkitys työyhteisön hyvinvoinnille on valtava.